MAE anunță că toate secțiile din străinătate sunt operaționale și funcționează normal

MAE anunță că toate secțiile din străinătate sunt operaționale și funcționează normal
Publicat: 26/05/2019, 15:35

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali. Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot”, precizează MAE într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat „un număr record de secții de votare, mai mare decât dublul numărului de secții organizate la scrutinele anterioare”.

„Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secții de votare din străinătate. Au fost semnalate situații punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeași secție de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de cinci autocare care au ajuns simultan la aceeași secție de votare). De asemenea, au fost semnalate situații în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetățeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale. Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a promovat constant informații cu privire la procesul electoral: numărul de secții de votare, locația acestora, atât pe pagina web precum și pe conturile de pe platformele social media ale MAE și ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate. Demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, care au promovat pe plan local informații privind locația secțiilor de votare, procedura de vot, condițiile în care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegătorilor posibilitatea de a se informa și de a alege locațiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot. În acest sens, a fost creată pe pagina de internet a MAE o rubrică specială, permanent actualizată, care conține informații electorale utile. Acestea au fost preluate, în timp real, pe conturile de socializare Facebook și Twitter pentru a veni în sprijinul cetățenilor români interesați. Lista secțiilor de votare este disponibilă AICI„, mai arată comunicatul MAE.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin sau Offenbach s-au format, la ora transmiterii știrii, cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot.

Sute de oameni așteaptă, duminică, la coadă la secția de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe rețelele de socializare.

Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra sau Antwerp, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.

La secția de votare nr. 2 din Dublin peste 1000 de persoane stau la coadă pentru a vota, timpul de așteptare fiind de 3 ore.

Un român care trăiește în Dublin a declarat, pentru corespondentul Mediafax, că oamenii se organizează pentru a merge să voteze în alte orașe și a nu aștepta atât de mult timp.

„Primii oameni s-au pus la coadă la secția de votare nr. 2 din Dublin la 6 dimineață, iar la ora 7 erau, deja, peste 100. În jurul orei 14 sunt peste 1000 la coadă, iar timpul de așteptare este de 3 ore. Oamenii se organizează să meargă în alte secții din alte orașe pentru a nu sta așa mult la coadă, să nu pățească ca la prezindențiale, să nu apuce să voteze”, a spus acesta.

O coadă uriașă s-a format la singura secție de votare amenajată în Valencia (Spania), românii așteptând în medie 4 ore. Mai mulți spanioli s-au oprit din drum și i-au întrebat pe români ce au pățit de s-au adunat în număr atât de mare.

Duminică, până la ora 12.00, votaseră 74.639 de români în străinătate la alegerile europarlamentare și 73.367 la referendumul pe justiție.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un...
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Măsură inedită luată de administratorii unei rezervații pentru koala. De ce a fost nevoie de...
×